Żywność
Żywność to ogół substancji konsumowanych przez ludzi w celu dostarczenia im kalorii oraz innych niezbędnych do życia substancji (aminokwasy, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, itd.).
Spis treści
Przechowywanie żywności[edytuj]
- Temat omówiony szczegółowo w artykule przechowywanie żywności.
W celu zapewnienia jak najdłuższej przydatności do spożycia, żywność powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, po poddaniu wstępnej obróbce.
Możliwe metody wstępnej obróbki to:
Zapasy żywności[edytuj]
- Temat omówiony szczegółowo w artykule zapasy żywności.
Rozsądnym minimum jest zgromadzenie w domu zapasu żywności na okres 3 miesięcy.
Przygotowanie żywności[edytuj]
- Temat omówiony szczegółowo w artykule przygotowanie posiłków.
Wiele rodzajów żywności, np. ziemniaki czy wiele rodzajów mięsa (szczególnie nieznanego pochodzenia, pozostające poza kontrolą weterynaryjną) musi zostać poddana obróbce termicznej przed spożyciem. Może mieć ona postać:
Wytwarzanie żywności[edytuj]
- Temat omówiony szczegółowo w artykule pozyskiwanie żywności.
Korzystne jest również zdobywanie lub wytwarzanie choć części spożywanej żywności we własnym zakresie. Dotyczy to m.in.:
- ogrodnictwa (warzywa i owoce),
- hodowli kur (jaja, mięso),
- wędkarstwa (ryby),
- myślistwa (mięso - dziczyzna),
- zbierania roślin jadalnych.