Edytujesz Zapasy żywności

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Uwaga: Nie jesteś zalogowany. Jeśli wykonasz jakąkolwiek zmianę, Twój adres IP będzie widoczny publicznie. Jeśli zalogujesz się lub utworzysz konto, Twoje zmiany zostaną przypisane do konta, wraz z innymi korzyściami.

Edycja może zostać wycofana. Porównaj ukazane poniżej różnice między wersjami, a następnie zapisz zmiany.
Aktualna wersja Twój tekst
Linia 81: Linia 81:
  
 
Wszelkiego rodzaju produkty mączne oraz kasze niestety wymagają wcześniejszego [[gotowanie|ugotowania]], co wymaga zarówno dostarczenia energii, jak i zapasu czystej wody. Nawet kasza kuskus wymaga zalania wrzątkiem, który następnie wchłania. W takim przypadku woda ta może być traktowana jako część wody wypijanej w ciągu dnia (a zatem nie zwiększa ona koniecznego do posiadania zapasu żywności). W pozostałych przypadkach trudno sobie wyobrazić wypicie wody pozostałej po ugotowaniu makaronu lub ryżu (tym bardziej, że do gotowania używa się soli). Ewentualnie wodę po gotowaniu można potraktować jako bazę do przyrządzenia polewki (zupy/sosu).
 
Wszelkiego rodzaju produkty mączne oraz kasze niestety wymagają wcześniejszego [[gotowanie|ugotowania]], co wymaga zarówno dostarczenia energii, jak i zapasu czystej wody. Nawet kasza kuskus wymaga zalania wrzątkiem, który następnie wchłania. W takim przypadku woda ta może być traktowana jako część wody wypijanej w ciągu dnia (a zatem nie zwiększa ona koniecznego do posiadania zapasu żywności). W pozostałych przypadkach trudno sobie wyobrazić wypicie wody pozostałej po ugotowaniu makaronu lub ryżu (tym bardziej, że do gotowania używa się soli). Ewentualnie wodę po gotowaniu można potraktować jako bazę do przyrządzenia polewki (zupy/sosu).
 
==Zobacz także==
 
* [[Jad kiełbasiany]]
 
  
 
[[Kategoria:zapasy żywności]]
 
[[Kategoria:zapasy żywności]]

Wkład na Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu jest udostępniany na licencji Creative Commons – za uznaniem autora, bez użycia komercyjnego, na tych samych zasadach (szczegóły w ENS:Prawa autorskie). Jeśli nie chcesz, żeby Twój tekst był dowolnie zmieniany przez każdego i rozpowszechniany bez ograniczeń, nie umieszczaj go tutaj.
Zapisując swoją edycję, oświadczasz, że ten tekst jest Twoim dziełem lub pochodzi z materiałów dostępnych na warunkach domeny publicznej lub kompatybilnych. PROSZĘ NIE WPROWADZAĆ MATERIAŁÓW CHRONIONYCH PRAWEM AUTORSKIM BEZ POZWOLENIA WŁAŚCICIELA!

Anuluj Pomoc w edycji (otwiera się w nowym oknie)

Szablony użyte w tym artykule: