Rośliny jadalne
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Niezłym źródłem żywności w trudnych czasach będą wszelkiego rodzaju rośliny jadalne, które nie są powszechnie uprawiane.
Niniejszy dokument absolutnie nie wyczerpuje listy roślin jadalnych.
- Akacja (robinia akacjowa) - wiosenna roślina deserowa o jadalnych kwiatach
- Babka szerokolistna - szpinak + nasiona cała nadaje się do jedzenia okłady na rany
- Bez czarny (dziki bez) - wiosenna i jesienna roślina deserowa o jadalnych kwiatach i owocach
- Buk - jadalne orzeszki, zawierają ok. 30% węglowodanów
- Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb (domieszać do zwykłej mąki) a korę używać do plecionek.
- Dzika róża - owoce dzikiej róży są jadalne i bardzo bogate w witaminy
- Dziki bez czarny (czarny bez) - wiosenne kwiaty nadają się na deser a jesienne owoce - na sok
- Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka
- Leszczyna - ma na jesieni smaczne orzechy ale jest używana też do plecionek
- Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę a łyka używać na plecionki
- Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata
- Mięta - z jej liści jest wspaniała herbata
- Mlecz - przyrządzać jak szpinak; korzeń na kawę albo zamiast pietruszki
- Oset - jego pędy można jeść wiosną na surowo a puchu nasiennego używać jako rozpałki
- Pokrzywa - roślina, z której liści można robić wiosenną sałatkę a jesienią nici z łodyg
- Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę
- Sosna - jej wiosenne pąki "liściowe" dają aromatyczną herbatę (garść Igieł na litr wody przegotowanej czekać aż opadną właściwości pobudzające) a korzeni używa się do plecenia, zaś nasiona są jadalne (choć tylko te z sosny pinii są na tyle duże, by opłacało się je zbierać, a w mniejszym zakresie wykorzystuje się także sosnę koreańską, limbę syberyjską, sosnę karłową i sosnę Armanda), nasiona sosny zawierają ok. 31 g białka na 100 g, co jest największą wartością ze wszystkich orzechów czy nasion
- Stokrotka - wiosenna bylina której liście i kwiaty nadają się na sałatkę
- Świerk - jego korzeni można używać do plecionek a młode, wiosenne pąki "liściowe" można jeść na surowo.
- Tatarak – kłącza na przyprawy (Pęd podziemny)