Makaron

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 10:07, 21 sty 2014 autorstwa Admin (dyskusja | edycje) (Utworzył nową stronę „'''Makaron''' – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o [[makaron jajeczny|makaronie ...”)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Makaron w diecie człowieka[edytuj]

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić (wyjątek stanowią makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej). Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.

Makarony zawierają duże ilości skrobi, a zatem są istotnym źródłem węglowodanów w diecie.

Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko.

Makaron jako żywność o długim terminie ważności[edytuj]

Ze względu na długi termin przydatności do spożycia, makaron wykorzystywany jest jako jedno z podstawowych źródeł kalorii w zapasach żywności.

W procesie produkcji makaron jest dobrze suszony, przez co po hermetycznym zapakowaniu może wytrzymać wiele lat po terminie przydatności do spożycia podanym na opakowaniu.

Najbardziej efektywnym z punktu widzenia objętości opakowania rodzajem makaronu jest spaghetti. Inne rodzaje makaronu (np. kolanka, świderki) zajmują więcej miejsca.

Posiadanie makaronu w zapasie żywności oznacza konieczność zabezpieczenia metody na jego ugotowanie -- zarówno z punktu widzenia źródła energii (paliwa do kuchenki) oraz źródła wody do gotowania.

Produkcja[edytuj]

Podstawowym surowcem do produkcji makaronu jest kaszka makaronowa (semolina) lub mąka makaronowa, której skład różni się od składu mąki stosowanej do produkcji pieczywa (m.in. zawiera ona więcej glutenu). Zarówno mąka do produkcji makaronów, jak i semolina są otrzymywane z pszenicy twardej. Dobrą mąkę makaronową można również uzyskać z odpowiednio dobranych mieszanek pszenicy zwyczajnej.

Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Powinna ona spełniać wymagania wody przeznaczonej do picia. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. W zależności od sposobu wytwarzania ciasta, woda stosowana do wyrobu makaronu powinna mieć odpowiednią temperaturę. Gdy produkuje się makaron z mąki innej niż pochodząca z pszenicy twardej lub też w celu wzbogacenia produktu, stosuje się dodatek jaj.

Ciasto makaronowe uzyskuje się przez zmieszanie opisanych wcześniej surowców. Do jego wytworzenia nie stosuje się środka spulchniającego. Ze względu na stosunkowo niewielki dodatek wody, sporządzenie ciasta wymaga ugniatania z dużą siłą.