Mąka

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mąka jest produktem zbożowym, tj. zmielonym i oczyszczonym ziarnem zbóż. Służy do wypieku chleba, ale także przygotowywania ciast, naleśników itd. Posiada ona ok. 3 300-3 400 kcal/kg.

Korzystne jest przechowywanie mąki jako części zestawu żywności, ale jedynie w sytuacji, jeżeli możliwe jest regularne wymienianie jej zapasu. Należy jednak pamiętać, że jej spożywanie możliwe jest po obróbce termicznej (np. upieczeniu).

Przechowywanie mąki

Można uznać mąkę za produkt spożywczy nadający się do długotrwałego przechowywania, bez warunków chłodniczych. Korzystne jest jednak przechowywanie go w miejscach suchych i chłodnych, w szczelnym pojemniku (co uniemożliwi kontakt z wilgocią oraz szkodnikami).

Jeszcze dłużej można przechowywać niezmielone zboże.