Mąka

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 21:05, 8 sie 2014 autorstwa Admin (dyskusja | edycje) (Utworzył nową stronę „'''Mąka''' jest produktem zbożowym, tj. zmielonym i oczyszczonym ziarnem zbóż. Służy do wypieku chleba, ale także przygotowywania ciast, naleśników itd. Po...”)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mąka jest produktem zbożowym, tj. zmielonym i oczyszczonym ziarnem zbóż. Służy do wypieku chleba, ale także przygotowywania ciast, naleśników itd. Posiada ona ok. 3 300-3 400 kcal/kg.

Korzystne jest przechowywanie mąki jako części zestawu żywności, ale jedynie w sytuacji, jeżeli możliwe jest regularne wymienianie jej zapasu. Należy jednak pamiętać, że jej spożywanie możliwe jest po obróbce termicznej (np. upieczeniu).

Przechowywanie mąki[edytuj]

Można uznać mąkę za produkt spożywczy nadający się do długotrwałego przechowywania, bez warunków chłodniczych. Korzystne jest jednak przechowywanie go w miejscach suchych i chłodnych, w szczelnym pojemniku (co uniemożliwi kontakt z wilgocią oraz szkodnikami).

Jeszcze dłużej można przechowywać niezmielone zboże.