Kasza

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kasza to wytwarzany z nasion zbóż produkt spożywczy, wykorzystywany głównie do przyrządzania dań na ciepło -- jako podstawa do obiadów, zup. Często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. Kasza to produkt z pełnego ziarna, który zawiera najcenniejsze jego składniki: łuski i zarodki. To dzięki temu kasze bogate są m.in. w magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę E. Im grubsza kasza (gryczana, pęczak), tym więcej zawiera błonnika, który reguluje pracę jelit, wchłania nadmiar cholesterolu, tłuszczów. Produkty te zawierają także rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne.

Rodzaje kasz

Kasza jako zapas żywności

Kasza jest produktem nadającym się do długiego przechowywania bez warunków chłodniczych.

Zobacz też