Kasza

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 12:16, 18 sie 2014 autorstwa Admin (dyskusja | edycje) (Utworzył nową stronę „'''Kasza''' to wytwarzany z nasion zbóż produkt spożywczy, wykorzystywany głównie do przyrządzania dań na ciepło -- jako podstawa do obiadów, zup. Często w po...”)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kasza to wytwarzany z nasion zbóż produkt spożywczy, wykorzystywany głównie do przyrządzania dań na ciepło -- jako podstawa do obiadów, zup. Często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. Kasza to produkt z pełnego ziarna, który zawiera najcenniejsze jego składniki: łuski i zarodki. To dzięki temu kasze bogate są m.in. w magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę E. Im grubsza kasza (gryczana, pęczak), tym więcej zawiera błonnika, który reguluje pracę jelit, wchłania nadmiar cholesterolu, tłuszczów. Produkty te zawierają także rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne.

Rodzaje kasz[edytuj]

Kasza jako zapas żywności[edytuj]

Kasza jest produktem nadającym się do długiego przechowywania bez warunków chłodniczych.

Zobacz też[edytuj]