Gotowanie

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 17:15, 30 gru 2018 autorstwa Admin (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pod pojęciem gotowanie najczęściej mieści się dowolna obróbka cieplna pożywienia, która umożliwia jego późniejsze zjedzenie.

Gotowanie jako takie to proces, w którym pożywienie jest umieszczane w naczyniu z wodą, doprowadzaną następnie do wrzenia. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach działania wysokiej temperatury, produkt jest gotowy do spożycia. W ten sposób przygotowuje się m.in.:

Gotowanie wymaga źródła ciepła, jakim może być np.:

W celu zmniejszenia zużycia paliwa do gotowania, można zastosować gotowanie bez ognia, czyli po wstępnym zagotowaniu posiłku, umieścić go w dobrze izolowanym miejscu, np. pod kołdrą i kocem na łóżku. Wysoka temperatura pozwoli na dogotowanie się dania, bez potrzeby jego ciągłego ogrzewania.

Gotowanie jest również jednym z procesów służących do uzdatniania wody pitnej. Doprowadzenie wody do wrzenia i gotowanie jej przez kilka minut pozwala na jej dezynfekcję, choć nie usuwa z niej żadnych zanieczyszczeń.

Ugotowane potrawy można przygotować do długotrwałego przechowywania przez wekowanie.

Inne rodzaje obróbki cieplnej żywności to m.in.: