Gotowanie

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 11:42, 8 maj 2016 autorstwa Admin (dyskusja | edycje) (uzupełnienie)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pod pojęciem gotowanie najczęściej mieści się dowolna obróbka cieplna pożywienia, która umożliwia jego późniejsze zjedzenie.

Gotowanie jako takie to proces, w którym pożywienie jest umieszczane w naczyniu z wodą, doprowadzaną następnie do wrzenia. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach działania wysokiej temperatury, produkt jest gotowy do spożycia. W ten sposób przygotowuje się m.in.:

Gotowanie wymaga źródła ciepła, jakim może być np.:

Gotowanie jest również jednym z procesów służących do uzdatniania wody pitnej. Doprowadzenie wody do wrzenia i gotowanie jej przez kilka minut pozwala na jej dezynfekcję, choć nie usuwa z niej żadnych zanieczyszczeń.

Ugotowane potrawy można przygotować do długotrwałego przechowywania przez wekowanie.

Inne rodzaje obróbki cieplnej żywności to m.in.: