Filtracja wody

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 12:34, 12 lis 2021 autorstwa 89.64.45.54 (dyskusja) (new art)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Najlepszym źródłem wody ustaliliśmy że są to różne instytucje publiczne. Jednak tereny zurbanizowane to nie wszystko, w Polsce żeby wyjść z dziczy wystarczą maksymalnie 3 dni podróży piechotą. Wystarczający czas na to byśmy się mogli zabić, bowiem właśnie tyle czasu człowiek może wytrzymać bez wody (bez jedzenia 3 tygodnie), gdzie już podczas drugiego dnia będziemy myśleć że zaczynamy umierać. Niektórzy więc mogą się pokusić o picie wody z strumienia lub innego uznanego przez nas zbiornika wodnego w której być może jest czysta woda. O ile mając doświadczenie możemy sobie od czasu do czasu na to pozwolić (na tyle, żeby nie dostać od tego biegunki) to najbezpieczniej jednak założyć, że każda woda w terenie może być skażona. I dlatego bardzo ważnym czynnikiem przy przetrwaniu jest umiejętna filtracja wody. Poniżej tabelka z kilkoma różnymi sposobami dezynfekcji i ich skutkami:

Sposób oczyszczania Stopień redukcji zanieczyszczeń:
fizycznych chemicznych biologicznych
Filtr mechaniczny całkowity żaden częściowy lub nieznaczny
Gotowanie żaden żaden lub

zwiększa stężenie

całkowity lub

prawie całkowity

Środki chemiczne nieznaczny całkowity lub częściowy całkowity
Filtr węglowy całkowity całkowity lub częściowy całkowity, częściowy lub żaden

(zależnie od zanieczyszczenia)

Destylowanie całkowity całkowity lub

prawie całkowity

całkowity

Zacznijmy od końca.

Destylacja i gotowanie

W warunkach polowych by destylować wodę wystarczy położyć ją nad ogniem a pojemnik przykryć jakimś materiałem gdzie się powinna skroplić. Jak wynika z tabeli, jest to najbardziej uniwersalny sposób do oczyszczania, co nie oznacza że najlepszy - bowiem taka woda nie będzie idealna do celów spożywczych, będzie cieczą wyczerpaną a tym samym bez ważnych soli i minerałów.

Ma za to jedną ciekawą zaletę: destylacja usuwa sól morską.

Filtr mechaniczny i węglowy

filtr mechaniczny jak sama nazwa wskazuje, oczyszcza wodę z największego brudu i to widocznym gołym okiem (muł, zawiesiny itp.). Najczęściej wykorzystywana do wstępnego oczyszczenia wody i wykorzystania pozostałych technik by była zdatna do picia.

  1. Najprościej oczyścić wodę, stosując jakikolwiek czysty materiał jak koszulka, szmatka, bandana
  2. Można też nieco dokładniej, wykorzystując butelkę i piasek - rozcinamy dno butelki, szyjkę zakrywamy materiałem a do środka wrzucamy piasek. Jeśli jest mokry lub brudny przesączanie będzimy musieli wykonać kilkukrotnie aż piasek stanie się czysty a tym samym woda.
  3. woda powinna przejść przez JAK NAJGRUBSZĄ warstwę (przez piasek, potem żwir itd.)
  4. Jeśli w którejś z warstw zastosujemy rozdrobniony węgiel drzewny (czarny popiół z ogniska) będzie to już filtr częściowo chemiczny.