https://wiedza.domowy-survival.pl/index.php?title=Filtracja_wody&feed=atom&action=historyFiltracja wody - Historia wersji2024-03-28T19:59:33ZHistoria wersji tej strony wikiMediaWiki 1.32.1https://wiedza.domowy-survival.pl/index.php?title=Filtracja_wody&diff=1493&oldid=prev89.64.45.54: new art2021-11-12T10:34:32Z<p>new art</p>
<p><b>Nowa strona</b></p><div>Najlepszym źródłem [[woda|wody]] ustaliliśmy że są to różne instytucje publiczne. Jednak tereny zurbanizowane to nie wszystko, w Polsce żeby wyjść z dziczy wystarczą maksymalnie 3 dni podróży piechotą. Wystarczający czas na to byśmy się mogli zabić, bowiem właśnie tyle czasu człowiek może wytrzymać bez wody (bez jedzenia 3 tygodnie), gdzie już podczas drugiego dnia będziemy myśleć że zaczynamy umierać. Niektórzy więc mogą się pokusić o picie wody z strumienia lub innego uznanego przez nas zbiornika wodnego w której być może jest czysta woda. O ile mając doświadczenie możemy sobie od czasu do czasu na to pozwolić (na tyle, żeby nie dostać od tego biegunki) to najbezpieczniej jednak założyć, że każda woda w terenie może być skażona. I dlatego bardzo ważnym czynnikiem przy przetrwaniu jest umiejętna '''filtracja wody'''. Poniżej tabelka z kilkoma różnymi sposobami dezynfekcji i ich skutkami:<br />
<br />
{| border="1"<br />
|-<br />
| rowspan=2 |Sposób oczyszczania<br />
| colspan=3 | Stopień redukcji zanieczyszczeń:<br />
|-<br />
| fizycznych<br />
| chemicznych<br />
| biologicznych<br />
|-<br />
| Filtr mechaniczny<br />
| style="background-color:Green" | całkowity<br />
| style="background-color:Red" | żaden<br />
| style="background-color:Yellow" | częściowy lub nieznaczny<br />
|-<br />
| Gotowanie<br />
| style="background-color:Red" | żaden<br />
| style="background-color:Red" | żaden lub<br><br />
zwiększa stężenie<br />
| style="background-color:Green" | całkowity lub<br><br />
prawie całkowity<br />
|-<br />
| Środki chemiczne<br />
| style="background-color:Red" | nieznaczny<br />
| style="background-color:Green" | całkowity lub częściowy<br />
| style="background-color:Green" | całkowity<br />
|-<br />
| Filtr węglowy<br />
| style="background-color:Green" | całkowity<br />
| style="background-color:Green" | całkowity lub częściowy<br />
| całkowity, częściowy lub żaden<br><br />
(zależnie od zanieczyszczenia)<br />
|-<br />
| Destylowanie<br />
| style="background-color:Green" | całkowity<br />
| style="background-color:Green" | całkowity lub<br><br />
prawie całkowity<br />
| style="background-color:Green" | całkowity<br />
|}<br />
<br />
Zacznijmy od końca.<br />
<br />
==Destylacja i gotowanie==<br />
W warunkach polowych by destylować wodę wystarczy położyć ją nad ogniem a pojemnik przykryć jakimś materiałem gdzie się powinna skroplić. Jak wynika z tabeli, jest to najbardziej uniwersalny sposób do oczyszczania, co nie oznacza że najlepszy - bowiem taka woda nie będzie idealna do celów spożywczych, będzie cieczą wyczerpaną a tym samym bez ważnych soli i minerałów.<br />
<br />
Ma za to jedną ciekawą zaletę: destylacja usuwa sól morską.<br />
<br />
==Filtr mechaniczny i węglowy==<br />
[[File:Filtr mechaniczny.jpg|thumb]]<br />
filtr mechaniczny jak sama nazwa wskazuje, oczyszcza wodę z największego brudu i to widocznym gołym okiem (muł, zawiesiny itp.). Najczęściej wykorzystywana do wstępnego oczyszczenia wody i wykorzystania pozostałych technik by była zdatna do picia.<br />
<br />
# Najprościej oczyścić wodę, stosując jakikolwiek czysty materiał jak koszulka, szmatka, bandana<br />
# Można też nieco dokładniej, wykorzystując butelkę i piasek - rozcinamy dno butelki, szyjkę zakrywamy materiałem a do środka wrzucamy piasek. Jeśli jest mokry lub brudny przesączanie będzimy musieli wykonać kilkukrotnie aż piasek stanie się czysty a tym samym woda.<br />
# woda powinna przejść przez JAK NAJGRUBSZĄ warstwę (przez piasek, potem żwir itd.)<br />
# Jeśli w którejś z warstw zastosujemy rozdrobniony węgiel drzewny (czarny popiół z ogniska) będzie to już filtr częściowo chemiczny.<br />
<br />
[[Kategoria:woda]]</div>89.64.45.54