Żywność

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 11:10, 28 paź 2018 autorstwa Admin (dyskusja | edycje) (Wytwarzanie żywności)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Żywność to ogół substancji konsumowanych przez ludzi w celu dostarczenia im kalorii oraz innych niezbędnych do życia substancji (aminokwasy, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, itd.).

Przechowywanie żywności[edytuj]

Temat omówiony szczegółowo w artykule przechowywanie żywności.

W celu zapewnienia jak najdłuższej przydatności do spożycia, żywność powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, po poddaniu wstępnej obróbce.

Możliwe metody wstępnej obróbki to:

Zapasy żywności[edytuj]

Temat omówiony szczegółowo w artykule zapasy żywności.

Rozsądnym minimum jest zgromadzenie w domu zapasu żywności na okres 3 miesięcy.

Przygotowanie żywności[edytuj]

Temat omówiony szczegółowo w artykule przygotowanie posiłków.

Wiele rodzajów żywności, np. ziemniaki czy wiele rodzajów mięsa (szczególnie nieznanego pochodzenia, pozostające poza kontrolą weterynaryjną) musi zostać poddana obróbce termicznej przed spożyciem. Może mieć ona postać:

Wytwarzanie żywności[edytuj]

Temat omówiony szczegółowo w artykule pozyskiwanie żywności.

Korzystne jest również zdobywanie lub wytwarzanie choć części spożywanej żywności we własnym zakresie. Dotyczy to m.in.: