Żywność

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Żywność to ogół substancji konsumowanych przez ludzi w celu dostarczenia im kalorii oraz innych niezbędnych do życia substancji (aminokwasy, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, itd.).

Przechowywanie żywności

Temat omówiony szczegółowo w artykule przechowywanie żywności.

W celu zapewnienia jak najdłuższej przydatności do spożycia, żywność powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, po poddaniu wstępnej obróbce.

Możliwe metody wstępnej obróbki to:

Zapasy żywności

Temat omówiony szczegółowo w artykule zapasy żywności.

Rozsądnym minimum jest zgromadzenie w domu zapasu żywności na okres 3 miesięcy.

Przygotowanie żywności

Temat omówiony szczegółowo w artykule przygotowanie posiłków.

Wiele rodzajów żywności, np. ziemniaki czy wiele rodzajów mięsa (szczególnie nieznanego pochodzenia, pozostające poza kontrolą weterynaryjną) musi zostać poddana obróbce termicznej przed spożyciem. Może mieć ona postać:

Wytwarzanie żywności

Temat omówiony szczegółowo w artykule pozyskiwanie żywności.

Korzystne jest również wytwarzanie choć części spożywanej żywności we własnym zakresie. Dotyczy to m.in.: