Rośliny jadalne

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Niezłym źródłem żywności w trudnych czasach będą wszelkiego rodzaju rośliny jadalne, które nie są powszechnie uprawiane.

Niniejszy dokument absolutnie nie wyczerpuje listy roślin jadalnych.

  • Akacja (robinia akacjowa) - wiosenna roślina deserowa o jadalnych kwiatach
  • Babka szerokolistna - szpinak + nasiona cała nadaje się do jedzenia okłady na rany
  • Bez czarny (dziki bez) - wiosenna i jesienna roślina deserowa o jadalnych kwiatach i owocach
  • Buk - jadalne orzeszki, zawierają ok. 30% węglowodanów
  • Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb (domieszać do zwykłej mąki) a korę używać do plecionek.
  • Dzika róża - owoce dzikiej róży są jadalne i bardzo bogate w witaminy
  • Dziki bez czarny (czarny bez) - wiosenne kwiaty nadają się na deser a jesienne owoce - na sok
  • Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka
  • Leszczyna - ma na jesieni smaczne orzechy ale jest używana też do plecionek
  • Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę a łyka używać na plecionki
  • Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata
  • Mięta - z jej liści jest wspaniała herbata
  • Mlecz - przyrządzać jak szpinak; korzeń na kawę albo zamiast pietruszki
  • Oset - jego pędy można jeść wiosną na surowo a puchu nasiennego używać jako rozpałki
  • Pokrzywa - roślina, z której liści można robić wiosenną sałatkę a jesienią nici z łodyg
  • Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę
  • Sosna - jej wiosenne pąki "liściowe" dają aromatyczną herbatę (garść Igieł na litr wody przegotowanej czekać aż opadną właściwości pobudzające) a korzeni używa się do plecenia, zaś nasiona są jadalne (choć tylko te z sosny pinii są na tyle duże, by opłacało się je zbierać, a w mniejszym zakresie wykorzystuje się także sosnę koreańską, limbę syberyjską, sosnę karłową i sosnę Armanda), nasiona sosny zawierają ok. 31 g białka na 100 g, co jest największą wartością ze wszystkich orzechów czy nasion
  • Stokrotka - wiosenna bylina której liście i kwiaty nadają się na sałatkę
  • Świerk - jego korzeni można używać do plecionek a młode, wiosenne pąki "liściowe" można jeść na surowo.
  • Tatarak – kłącza na przyprawy (Pęd podziemny)