Menażka

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jednym z niezbędnych przedmiotów które powinny znaleźć się w naszym ekwipunku jest Menażka. Bardzo przydaje się przy przygotowywaniu ciepłych posiłków i oczywiście zbierania ze sobą wody. Nie warto oszczędzać pieniędzy na menażce - z poniższej tabeli idealna okazuje się z aluminium anodyzowanego, ale jeśli chcemy mieć pewność że jemy bezpiecznie, wybieramy wykonane z metalu. W przeciwnym wypadku niczym się to nie będzie różnić od przygotowywania posiłku na puszkach, znalezionych w terenie (o co w krajach zurbanizowanych nietrudno)

Materiał Zalety Wady
plastik tani, lekki, dosyć wytrzymały. Łatwo przenika do żywności, wpływa na smak potraw nadając im metaliczny posmak, może powodować pogorszenie stanu zdrowia
Aluminium klasyczny, tani i lekki materiał do produkcji menażek, kubków, manierek. lekki i dobrze przewodzi ciepło. Łatwo przenika do żywności, wpływa na smak potraw nadając im metaliczny posmak, może powodować pogorszenie stanu zdrowia
Aluminium anodyzowane aluminium poddane specjalnej obróbce (utlenianie) Brak jednoznacznej skuteczności
Stal nierdzewna wysokiej jakości stal nierdzewna nie łączy się z jedzeniem, nie wpływa na smak potraw. zdecydowanie cięższa i droższa od aluminium.
Tytan jeden z najlżejszych i najwytrzymalszych metali. najdroższy ze wszystkich materiałów stosowanych do produkcji