Menażka
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Jednym z niezbędnych przedmiotów które powinny znaleźć się w naszym ekwipunku jest Menażka. Bardzo przydaje się przy przygotowywaniu ciepłych posiłków i oczywiście zbierania ze sobą wody. Nie warto oszczędzać pieniędzy na menażce - z poniższej tabeli idealna okazuje się z aluminium anodyzowanego, ale jeśli chcemy mieć pewność że jemy bezpiecznie, wybieramy wykonane z metalu. W przeciwnym wypadku niczym się to nie będzie różnić od przygotowywania posiłku na puszkach, znalezionych w terenie (o co w krajach zurbanizowanych nietrudno)
Materiał | Zalety | Wady |
---|---|---|
plastik | tani, lekki, dosyć wytrzymały. | Łatwo przenika do żywności, wpływa na smak potraw nadając im metaliczny posmak, może powodować pogorszenie stanu zdrowia |
Aluminium | klasyczny, tani i lekki materiał do produkcji menażek, kubków, manierek. lekki i dobrze przewodzi ciepło. | Łatwo przenika do żywności, wpływa na smak potraw nadając im metaliczny posmak, może powodować pogorszenie stanu zdrowia |
Aluminium anodyzowane | aluminium poddane specjalnej obróbce (utlenianie) | Brak jednoznacznej skuteczności |
Stal nierdzewna | wysokiej jakości stal nierdzewna nie łączy się z jedzeniem, nie wpływa na smak potraw. | zdecydowanie cięższa i droższa od aluminium. |
Tytan | jeden z najlżejszych i najwytrzymalszych metali. | najdroższy ze wszystkich materiałów stosowanych do produkcji |