Gotowanie
Pod pojęciem gotowanie najczęściej mieści się dowolna obróbka cieplna pożywienia, która umożliwia jego późniejsze zjedzenie.
Gotowanie jako takie to proces, w którym pożywienie jest umieszczane w naczyniu z wodą, doprowadzaną następnie do wrzenia. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach działania wysokiej temperatury, produkt jest gotowy do spożycia. W ten sposób przygotowuje się m.in.:
Gotowanie wymaga źródła ciepła, jakim może być np.:
- ognisko,
- piec rakietowy (kuchenka rakietowa),
- piecyk słoneczny,
- kuchenka turystyczna,
- czajnik typu wulkan.
W celu zmniejszenia zużycia paliwa do gotowania, można zastosować gotowanie bez ognia, czyli po wstępnym zagotowaniu posiłku, umieścić go w dobrze izolowanym miejscu, np. pod kołdrą i kocem na łóżku. Wysoka temperatura pozwoli na dogotowanie się dania, bez potrzeby jego ciągłego ogrzewania.
Gotowanie jest również jednym z procesów służących do uzdatniania wody pitnej. Doprowadzenie wody do wrzenia i gotowanie jej przez kilka minut pozwala na jej dezynfekcję, choć nie usuwa z niej żadnych zanieczyszczeń.
Ugotowane potrawy można przygotować do długotrwałego przechowywania przez wekowanie.
Inne rodzaje obróbki cieplnej żywności to m.in.: