Rośliny jadalne: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
(pierwsza lista na podstawie wiadomości od Czytelnika) |
m (+link) |
||
(Nie pokazano 1 pośredniej wersji utworzonej przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 4: | Linia 4: | ||
* Akacja (robinia akacjowa) - wiosenna roślina deserowa o jadalnych kwiatach | * Akacja (robinia akacjowa) - wiosenna roślina deserowa o jadalnych kwiatach | ||
+ | * Babka szerokolistna - szpinak + nasiona cała nadaje się do jedzenia okłady na rany | ||
* Bez czarny (dziki bez) - wiosenna i jesienna roślina deserowa o jadalnych kwiatach i owocach | * Bez czarny (dziki bez) - wiosenna i jesienna roślina deserowa o jadalnych kwiatach i owocach | ||
− | * | + | * Buk - jadalne orzeszki, zawierają ok. 30% węglowodanów |
* Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb (domieszać do zwykłej mąki) a korę używać do plecionek. | * Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb (domieszać do zwykłej mąki) a korę używać do plecionek. | ||
+ | * Dzika róża - owoce dzikiej róży są jadalne i bardzo bogate w witaminy | ||
* Dziki bez czarny (czarny bez) - wiosenne kwiaty nadają się na deser a jesienne owoce - na sok | * Dziki bez czarny (czarny bez) - wiosenne kwiaty nadają się na deser a jesienne owoce - na sok | ||
* Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka | * Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka | ||
− | * Leszczyna - ma na jesieni smaczne orzechy ale jest używana też do plecionek | + | * Leszczyna - ma na jesieni smaczne [[orzechy]] ale jest używana też do plecionek |
* Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę a łyka używać na plecionki | * Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę a łyka używać na plecionki | ||
* Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata | * Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata | ||
Linia 17: | Linia 19: | ||
* Pokrzywa - roślina, z której liści można robić wiosenną sałatkę a jesienią [[lina z pokrzywy|nici z łodyg]] | * Pokrzywa - roślina, z której liści można robić wiosenną sałatkę a jesienią [[lina z pokrzywy|nici z łodyg]] | ||
* Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę | * Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę | ||
− | * Sosna - jej wiosenne pąki "liściowe" dają aromatyczną herbatę (garść Igieł na litr wody przegotowanej czekać aż opadną właściwości pobudzające) a korzeni używa się do plecenia | + | * Sosna - jej wiosenne pąki "liściowe" dają aromatyczną herbatę (garść Igieł na litr wody przegotowanej czekać aż opadną właściwości pobudzające) a korzeni używa się do plecenia, zaś nasiona są jadalne (choć tylko te z sosny pinii są na tyle duże, by opłacało się je zbierać, a w mniejszym zakresie wykorzystuje się także sosnę koreańską, limbę syberyjską, sosnę karłową i sosnę Armanda), nasiona sosny zawierają ok. 31 g białka na 100 g, co jest największą wartością ze wszystkich orzechów czy nasion |
* Stokrotka - wiosenna bylina której liście i kwiaty nadają się na sałatkę | * Stokrotka - wiosenna bylina której liście i kwiaty nadają się na sałatkę | ||
* Świerk - jego korzeni można używać do plecionek a młode, wiosenne pąki "liściowe" można jeść na surowo. | * Świerk - jego korzeni można używać do plecionek a młode, wiosenne pąki "liściowe" można jeść na surowo. |
Aktualna wersja na dzień 22:00, 3 lut 2019
Niezłym źródłem żywności w trudnych czasach będą wszelkiego rodzaju rośliny jadalne, które nie są powszechnie uprawiane.
Niniejszy dokument absolutnie nie wyczerpuje listy roślin jadalnych.
- Akacja (robinia akacjowa) - wiosenna roślina deserowa o jadalnych kwiatach
- Babka szerokolistna - szpinak + nasiona cała nadaje się do jedzenia okłady na rany
- Bez czarny (dziki bez) - wiosenna i jesienna roślina deserowa o jadalnych kwiatach i owocach
- Buk - jadalne orzeszki, zawierają ok. 30% węglowodanów
- Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb (domieszać do zwykłej mąki) a korę używać do plecionek.
- Dzika róża - owoce dzikiej róży są jadalne i bardzo bogate w witaminy
- Dziki bez czarny (czarny bez) - wiosenne kwiaty nadają się na deser a jesienne owoce - na sok
- Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka
- Leszczyna - ma na jesieni smaczne orzechy ale jest używana też do plecionek
- Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę a łyka używać na plecionki
- Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata
- Mięta - z jej liści jest wspaniała herbata
- Mlecz - przyrządzać jak szpinak; korzeń na kawę albo zamiast pietruszki
- Oset - jego pędy można jeść wiosną na surowo a puchu nasiennego używać jako rozpałki
- Pokrzywa - roślina, z której liści można robić wiosenną sałatkę a jesienią nici z łodyg
- Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę
- Sosna - jej wiosenne pąki "liściowe" dają aromatyczną herbatę (garść Igieł na litr wody przegotowanej czekać aż opadną właściwości pobudzające) a korzeni używa się do plecenia, zaś nasiona są jadalne (choć tylko te z sosny pinii są na tyle duże, by opłacało się je zbierać, a w mniejszym zakresie wykorzystuje się także sosnę koreańską, limbę syberyjską, sosnę karłową i sosnę Armanda), nasiona sosny zawierają ok. 31 g białka na 100 g, co jest największą wartością ze wszystkich orzechów czy nasion
- Stokrotka - wiosenna bylina której liście i kwiaty nadają się na sałatkę
- Świerk - jego korzeni można używać do plecionek a młode, wiosenne pąki "liściowe" można jeść na surowo.
- Tatarak – kłącza na przyprawy (Pęd podziemny)