Kasza kuskus: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
(+info dot. ceny)
 
(Nie pokazano 1 pośredniej wersji utworzonej przez tego samego użytkownika)
Linia 3: Linia 3:
 
Kuskus nie wymaga [[gotowanie|gotowania]]. Można go spożywać po zalaniu wrzątkiem lub bulionem i odczekaniu kilku minut, aż nasiąknie wodą.  
 
Kuskus nie wymaga [[gotowanie|gotowania]]. Można go spożywać po zalaniu wrzątkiem lub bulionem i odczekaniu kilku minut, aż nasiąknie wodą.  
  
Kaloryczność kaszy kuskus wynosi ok. 340-360 kcal/100 g suchego produktu ([http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Kasza-Kuskus-Kupiec.html źródło]). 75% jego składu stanowią węglowodany, a 13% -- białko.
+
Kaloryczność kaszy kuskus wynosi ok. 340-360 kcal/100 g suchego produktu ([https://www.frisco.pl/pid,795/n,kupiec-kasza-kuskus/stn,product źródło]). Ok 75% jego składu stanowią węglowodany, a 13% -- białko. Cena jest rzędu kilkunastu złotych za kilogram.  
  
 
[[Kategoria:Żywność]]
 
[[Kategoria:Żywność]]

Aktualna wersja na dzień 18:11, 23 paź 2018

Kuskus, potocznie kasza kuskus to właściwie produkt łączący cechy makaronu i kaszy. Wytwarzany z pszenicy -- w tradycyjnym procesie wytwarzania, gruba pozostałość z mielenia pszenicy na mąkę (obecna na rynku także jako kasza bulgur) po odsianiu od mąki jest namaczana w wodzie lub mleku, obtaczana w mące. Współcześnie -- kuskus wytwarzany jest najczęściej z mąki pszennej i wody.

Kuskus nie wymaga gotowania. Można go spożywać po zalaniu wrzątkiem lub bulionem i odczekaniu kilku minut, aż nasiąknie wodą.

Kaloryczność kaszy kuskus wynosi ok. 340-360 kcal/100 g suchego produktu (źródło). Ok 75% jego składu stanowią węglowodany, a 13% -- białko. Cena jest rzędu kilkunastu złotych za kilogram.