Kasza kuskus: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
(+info dot. ceny) |
|||
(Nie pokazano 1 pośredniej wersji utworzonej przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 3: | Linia 3: | ||
Kuskus nie wymaga [[gotowanie|gotowania]]. Można go spożywać po zalaniu wrzątkiem lub bulionem i odczekaniu kilku minut, aż nasiąknie wodą. | Kuskus nie wymaga [[gotowanie|gotowania]]. Można go spożywać po zalaniu wrzątkiem lub bulionem i odczekaniu kilku minut, aż nasiąknie wodą. | ||
− | Kaloryczność kaszy kuskus wynosi ok. 340-360 kcal/100 g suchego produktu ([ | + | Kaloryczność kaszy kuskus wynosi ok. 340-360 kcal/100 g suchego produktu ([https://www.frisco.pl/pid,795/n,kupiec-kasza-kuskus/stn,product źródło]). Ok 75% jego składu stanowią węglowodany, a 13% -- białko. Cena jest rzędu kilkunastu złotych za kilogram. |
[[Kategoria:Żywność]] | [[Kategoria:Żywność]] |
Aktualna wersja na dzień 18:11, 23 paź 2018
Kuskus, potocznie kasza kuskus to właściwie produkt łączący cechy makaronu i kaszy. Wytwarzany z pszenicy -- w tradycyjnym procesie wytwarzania, gruba pozostałość z mielenia pszenicy na mąkę (obecna na rynku także jako kasza bulgur) po odsianiu od mąki jest namaczana w wodzie lub mleku, obtaczana w mące. Współcześnie -- kuskus wytwarzany jest najczęściej z mąki pszennej i wody.
Kuskus nie wymaga gotowania. Można go spożywać po zalaniu wrzątkiem lub bulionem i odczekaniu kilku minut, aż nasiąknie wodą.
Kaloryczność kaszy kuskus wynosi ok. 340-360 kcal/100 g suchego produktu (źródło). Ok 75% jego składu stanowią węglowodany, a 13% -- białko. Cena jest rzędu kilkunastu złotych za kilogram.