Jad kiełbasiany

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 12:10, 7 sty 2019 autorstwa Admin (dyskusja | edycje) (+linki wewnętrzne, +formatowanie)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jad kiełbasiany (toksyna botulinowa) jest neurotoksyną białkową wytwarzaną przez beztlenowe bakterie Clostridium botulinum, C. butyricum, C. baratii oraz C. argentinense. Może występować w żywności, która nie została dostatecznie podgrzana przed umieszczeniem w puszce bądź słoiku, lub żywności nieodpowiednio przygotowanej po wyjęciu z puszki/słoika.

Bakterie produkujące jad kiełbasiany występują również w glebie, ale także w domach na podłogach, dywanach oraz blatach kuchennych, ale mogą występować np. także w miodzie, co jest powodem, dla którego nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 12 miesiąca życia.

Zatrucie jadem kiełbasianym najczęściej jest skutkiem skażenia żywności przez bakterie (np. poprzez przedziurawienie puszki), które następnie w beztlenowym środowisku mogą się rozwijać. Zatrucie jest zazwyczaj skutkiem połknięcia toksyny botulinowej, ale nie form przetrwalnikowych ani samych bakterii. Wyjątek stanowią zatrucia u dzieci.