Gotowanie

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Wersja z dnia 13:55, 25 gru 2012 autorstwa Admin (dyskusja | edycje) (Utworzył nową stronę „Pod pojęciem '''gotowanie''' najczęściej mieści się dowolna obróbka cieplna pożywienia, która umożliwia jego późniejsze zjedzenie. Gotowanie jako takie to ...”)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pod pojęciem gotowanie najczęściej mieści się dowolna obróbka cieplna pożywienia, która umożliwia jego późniejsze zjedzenie.

Gotowanie jako takie to proces, w którym pożywienie jest umieszczane w naczyniu z wodą, doprowadzaną następnie do wrzenia. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach działania wysokiej temperatury, produkt jest gotowy do spożycia. W ten sposób przygotowuje się m.in.:

Ugotowane potrawy można następnie przygotować do długotrwałego przechowywania przez wekowanie.

Inne rodzaje obróbki cieplnej żywności to m.in.: