Czajnik typu wulkan

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Schemat działania czajnika typu wulkan (na przykładzie czajnika marki Kelly Kettle)

Czajnik typu wulkan to rozwięcie pomysłu dawnych samowarów, czyli naczynie do gotowania wody skonstruowane w taki sposób, że woda otacza ze wszystkich stron płomienie. Takie rozwiązanie zwiększa wymianę ciepła między płomieniami a wodą, przyspiesza gotowanie, oraz zmniejsza zużycie paliwa.

Dzięki temu nadaje się on do gotowania w krótkim czasie dużych ilości wody, na przykład w celu jej uzdatnienia (dezynfekcji) albo do przygotowywania ciepłej wody użytkowej, np. do mycia lub prania.

Zasada działania czajników typu wulkan[edytuj]

Konstrukcja czajnika jest dwupłaszczowa, tj. między dwiema blachami z metalu (stal nierdzewna lub aluminium) znajduje się woda.

Na podstawce rozpala się ogień, np. z wykorzystaniem kilku szyszek lub suchych patyków. Po jego rozpaleniu na podstawce umieszcza się czajnik.

W czasie pracy można dokładać paliwa do czajnika przez otwór w podstawce lub wrzucając przez komin. W tym drugim przypadku należy zachować ostrożność, by nie zostać oparzonym przez płomienie lub gorące gazy.

Czajnik Kelly Kettle o pojemności 1,6 litra w czasie pracy. Płomienie opuszczające komin świadczą o intensywnym paleniu.

Dostępne na rynku czajniku typu wulkan[edytuj]

Na polskim rynku dostępne są m.in. czajniki następujących marek:

  • Kelly Kettle (stalowe i aluminiowe, o pojemnościach 0,6, 1,2 oraz 1,6 litra),
  • Survival Kettle (aluminiowe, o pojemnościach 0,6 oraz 1,2 litra).

Do czajników można dokupić akcesoria, m.in. nadstawki do umieszczenia w kominie (pozwalające na umieszczenie na nim dodatkowego garnka), pasujące rozmiarami naczynia do gotowania lub jedzenia (pozwalające na wygodne przenoszenie wewnątrz czajnika) oraz kuchenki do umieszczenia na podstawce (do gotowania, gdy już nie gotuje się wody w czajniku).

Zalety i wady czajników tego typu[edytuj]

Czajniki typu wulkan są w stanie zagotować wodę bardzo szybko, dzięki możliwości efektywnego wykorzystania dużej części energii powstającej w procesie spalania paliwa.

Są w stanie wykorzystywać efektywnie paliwo, dzięki czemu jego zużycie jest nieduże. Co więcej, czajniki są w stanie spalić niemal każdą suchą biomasę, począwszy od liści i słomy, przez szyszki i patyki, a na zrębkach drzewnych skończywszy. Takie paliwo będzie w sytuacji awaryjnej dostępne łatwiej, niż kartusze z gazem lub benzyna albo spirytus do kuchenek.

Wadą czajnika jest jego duża waga i wielkość, w stosunku do objętości gotowanej wody.

Czytaj więcej[edytuj]