Żywność: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzył nową stronę „'''Żywność''' to ogół substancji konsumowanych przez ludzi w celu dostarczenia im kalorii oraz innych niezbędnych do życia substancji ([[amino...”) |
|||
Linia 33: | Linia 33: | ||
* [[wędkarstw|wędkarstwa]] ([[ryby]]), | * [[wędkarstw|wędkarstwa]] ([[ryby]]), | ||
* [[myślistwo|myślistwo]] (mięso - [[dziczyzna]]). | * [[myślistwo|myślistwo]] (mięso - [[dziczyzna]]). | ||
+ | |||
+ | [[Kategoria:Żywność]] |
Wersja z 22:04, 8 paź 2012
Żywność to ogół substancji konsumowanych przez ludzi w celu dostarczenia im kalorii oraz innych niezbędnych do życia substancji (aminokwasy, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, itd.).
Spis treści
Przechowywanie żywności
- Temat omówiony szczegółowo w artykule przechowywanie żywności.
W celu zapewnienia jak najdłuższej przydatności do spożycia, żywność powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, po poddaniu wstępnej obróbce.
Możliwe metody wstępnej obróbki to:
Zapasy żywności
- Temat omówiony szczegółowo w artykule zapasy żywności.
Rozsądnym minimum jest zgromadzenie w domu zapasu żywności na okres 3 miesięcy.
Przygotowanie żywności
- Temat omówiony szczegółowo w artykule przygotowanie posiłków.
Wiele rodzajów żywności, np. ziemniaki czy wiele rodzajów mięsa (szczególnie nieznanego pochodzenia, pozostające poza kontrolą weterynaryjną) musi zostać poddana obróbce termicznej przed spożyciem. Może mieć ona postać:
Wytwarzanie żywności
Korzystne jest również wytwarzanie choć części spożywanej żywności we własnym zakresie. Dotyczy to m.in.: