Żywność: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
(Utworzył nową stronę „'''Żywność''' to ogół substancji konsumowanych przez ludzi w celu dostarczenia im kalorii oraz innych niezbędnych do życia substancji ([[amino...”)
 
Linia 33: Linia 33:
 
* [[wędkarstw|wędkarstwa]] ([[ryby]]),
 
* [[wędkarstw|wędkarstwa]] ([[ryby]]),
 
* [[myślistwo|myślistwo]] (mięso - [[dziczyzna]]).
 
* [[myślistwo|myślistwo]] (mięso - [[dziczyzna]]).
 +
 +
[[Kategoria:Żywność]]

Wersja z 22:04, 8 paź 2012

Żywność to ogół substancji konsumowanych przez ludzi w celu dostarczenia im kalorii oraz innych niezbędnych do życia substancji (aminokwasy, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, itd.).

Przechowywanie żywności

Temat omówiony szczegółowo w artykule przechowywanie żywności.

W celu zapewnienia jak najdłuższej przydatności do spożycia, żywność powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, po poddaniu wstępnej obróbce.

Możliwe metody wstępnej obróbki to:

Zapasy żywności

Temat omówiony szczegółowo w artykule zapasy żywności.

Rozsądnym minimum jest zgromadzenie w domu zapasu żywności na okres 3 miesięcy.

Przygotowanie żywności

Temat omówiony szczegółowo w artykule przygotowanie posiłków.

Wiele rodzajów żywności, np. ziemniaki czy wiele rodzajów mięsa (szczególnie nieznanego pochodzenia, pozostające poza kontrolą weterynaryjną) musi zostać poddana obróbce termicznej przed spożyciem. Może mieć ona postać:

Wytwarzanie żywności

Korzystne jest również wytwarzanie choć części spożywanej żywności we własnym zakresie. Dotyczy to m.in.: