Zapasy żywności

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
(Przekierowano z Zapas żywności)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Zapasy żywności mają służyć dostarczeniu organizmowi odpowiednich ilości kalorii oraz składników odżywczych pod postacią żywności w razie przerw w zaopatrzeniu sklepów lub poważniejszego kataklizmu.

Zgromadzone w domu zapasy żywności powinny wystarczyć na minimum 3 miesiące, czyli dostarczać nie mniej niż ok. 200 000 kcal na 1 domownika.

Przy tworzeniu zapasów żywności na trudne czasy istotnych jest kilka aspektów, które zostaną pokrótce omówione na łamach niniejszego artykułu:

Spis treści

[edytuj] Dzienne zapotrzebowanie na żywność do stworzenia zapasów

Poniższa lista przedstawia dobowe zapotrzebowanie na artykuły spożywcze dla jednej, przeciętnej dorosłej osoby (źródło: Plan obrony cywilnej miasta Poznania, na podstawie „Norm wyżywienia dostatecznego dla statystycznego mieszkańca Polski”, Wojskowy Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Służby Żywnościowej, Warszawa 1994 r.).

[edytuj] Najtańsze produkty do stworzenia zapasu żywności

Z całą pewnością, najtańszymi produktami do stworzenia zapasu żywności są wszelkiego rodzaju produkty zbożowe, w szczególności kasze, makarony i mąki.

Nieco droższym, choć również bardzo kalorycznym rodzajem żywności, są tłuszcze -- w szczególności tłuszcze roślinne. 1 litr oleju rzepakowego kosztuje ok. 6 PLN a dostarcza 9 000 kcal, prawie 3x więcej, niż 1 kg mąki. Tłuszcze zwierzęce (smalec, masło) są już znacznie droższe.

[edytuj] Produkty o długim okresie przydatności do spożycia

Temat omówiony szczegółowo w artykule żywność o długim terminie ważności.

Na zachodzie można kupić produkty posiadające shelf life (okres przydatności do spożycia) rzędu 20 lat i więcej. Są to w szczególności produkty suszone i liofilizowane. W Polsce jeszcze takiej żywności zakupić nie można.

Na polskim rynku najdłuższy okres przechowywania posiadają wszelkiego rodzaju konserwy, zarówno mięsne, jak i owocowe i warzywne.

[edytuj] Przykład zapasu produktów o długim okresie przechowywania

Poniższa tabela zawiera przykładowe produkty, na podstawie których można zbudować zapas żywności o długim okresie przechowywania. Podane ilości dotyczą zaspokojenia zapotrzebowania na 200 000 kcal, czyli zapasu żywności na 3 miesiące.

produkt kaloryczność

(kcal / 100 g)

zapas

(kg)

ryż 350 57,1
mąka ziemniaczana 340 58,8
mąka pszenna 345 58,0
kasza gryczana 359 55,7
kasza jęczmienna 358 55,9
kasza kuskus 358 55,9
smalec 900 22,2
makaron 373 53,6

Źródło: [1]

[edytuj] Produkty nie wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych

Z punktu widzenia budowy zapasu żywności i ich późniejszego wykorzystania, kluczowe jest, by produkty w zapasie nie wymagały przechowywania w lodówce lub zamrażarce. Jest to istotne dlatego, że w momencie awarii sieci elektroenergetycznej mogą one ulec szybkiemu zepsuciu i uniemożliwić wykorzystanie z nich. W warunkach domowych łatwo można przechowywać produkty mączne, zbożowe, kasze, makarony. W ziemiance lub innych tego typu miejscach można w łatwy sposób przechowywać warzywa i owoce różnego rodzaju. Ich okres przechowywania jednak nie przekracza roku. Znacznie lepszym sposobem jest suszenie warzyw i owoców lub ich konserwowanie w inny sposób (np. marynowanie, kiszenie).

[edytuj] Przygotowanie do spożycia produktów z zapasów

Najlepszym pod kątem przygotowania do spożycia sposobem przechowywania żywności jest wszelkiego rodzaju marynowanie, kiszenie, wędzenie, oraz wekowanie. Również produkty puszkowane (konserwy) są pod tym względem bardzo wygodne. Wynika to z faktu, że takie produkty są gotowe do spożycia bezpośrednio po otwarciu słoika lub puszki.

Produkty suszone różnego rodzaju (np. suszone mięso) również nadają się do spożycia, choć nie w każdym przypadku. Przykładowo, o ile mięso może stanowić część diety dziecka nie posiadającego zębów, to suszone mięso już nie.

Wszelkiego rodzaju produkty mączne oraz kasze niestety wymagają wcześniejszego ugotowania, co wymaga zarówno dostarczenia energii, jak i zapasu czystej wody. Nawet kasza kuskus wymaga zalania wrzątkiem, który następnie wchłania. W takim przypadku woda ta może być traktowana jako część wody wypijanej w ciągu dnia (a zatem nie zwiększa ona koniecznego do posiadania zapasu żywności). W pozostałych przypadkach trudno sobie wyobrazić wypicie wody pozostałej po ugotowaniu makaronu lub ryżu (tym bardziej, że do gotowania używa się soli). Ewentualnie wodę po gotowaniu można potraktować jako bazę do przyrządzenia polewki (zupy/sosu).

Osobiste
Przestrzenie nazw
Warianty
Działania
Nawigacja
Narzędzia