Wekowanie

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wekowanie to przechowywanie gotowej do spożycia żywności lub półproduktów do jej przygotowania w słoikach, w sposób niewymagający warunków chłodniczych. Nazwa tego procesu pochodzi od jednego z niemieckich producentów słoików ze szklanym wieczkiem i uszczelką -- firmy Weck.

W ten sposób można przechowywać gotowe dania do spożywania na ciepło (np. bigos, leczo, zupy), przetwory mięsne (np. pasztety) albo półprodukty do ich przygotowywania (np. podgotowane mięso mielone).

Proces sprowadza się do napełnienia słoików produktem oraz jego pasteryzacji (niekiedy w formie pasteryzacji ciśnieniowej) lub tyndalizacji. Sposób obróbki termicznej zależy od tego, jaki produkt ma zostać zamknięty w słoiku. Niekiedy słoiki napełniane są na ciepło (w przypadku gotowych dań -- zaraz po ich przyrządzeniu), w innych przypadkach obróbka termiczna i gotowanie potrawy może zachodzić w słoiku (jak w przypadku wspomnianego wyżej pasztetu).