Węgiel aktywny

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Węgiel aktywny (aktywowany) – substancja składająca się głównie z węgla pierwiastkowego w formie bezpostaciowej (sadza), częściowo w postaci drobnokrystalicznego grafitu (poza węglem zawiera zwykle popiół, głównie tlenki metali alkalicznych i krzemionkę). Charakteryzuje się bardzo dużą powierzchnią w przeliczeniu na jednostkę masy (500÷2500 m²/g - dla porównania powierzchnia kortu tenisowego wynosi około 260 m²), dzięki czemu jest doskonałym adsorbentem wielu związków chemicznych.

Wielka powierzchnia właściwa węgla aktywnego jest wynikiem istnienia wewnętrznej struktury porowatej odziedziczonej w dużym stopniu po wyjściowym materiale organicznym, a rozwiniętej w procesie wygrzewania w wysokiej temperaturze przy ograniczonym dostępie powietrza. Większość porów to silnie adsorbujące mikropory oraz pełniące głównie rolę kanałów transportowych mezopory. Węgiel aktywny jest często modyfikowany (np. przez usunięcie popiołu lub impregnację związkami chemicznymi), aby zachowując swoje właściwości adsorpcyjne, mógł bardziej specyficznie pochłaniać określony składnik (np. metale ciężkie).

Znaczenie węgla aktywnego podnosi fakt, że jest to substancja nietoksyczna (nawet przy spożyciu), tania w produkcji (otrzymywana m.in. z drewna jako węgiel drzewny), a jednocześnie łatwa do utylizacji po zużyciu (przez spalenie). Jeżeli adsorbowane były na przykład metale ciężkie, można je łatwo odzyskać z powstałego popiołu.

Otrzymywanie węgla aktywowanego[edytuj]

Receptura na podstawie ehow.com.

  1. Oczyść łupiny orzechów kokosowych z resztek orzecha lub włókien. Umyj i pozostaw do wyschnięcia.
  2. Umieść je w naczyniu do wypalania i wypalaj w temperaturze 300-480°C, aż pozostanie sam węgiel i popiół.
  3. Przełóż do czystej, plastikowej miski. Dodaj taką ilość roztworu 25% CaCl2 lub ZnCl2, by całkowicie przykryć węgiel.
  4. Pozostaw na całą dobę. Roztwór zostanie wchłonięty przez węgiel, co zmieni go w węgiel aktywowany.
  5. Usuń węgiel z miski i przełóż, by roztwór odciekł. Przepłucz dokładnie czystą, destylowaną wodą, by usunąć jakiekolwiek ślady roztworu. Pozwól, by węgiel nasączył się wodą przez minimum godzinę.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do nieco ponad 100°C i pozostaw tam na 3 godziny.
  7. Rozdrobnij węgiel z użyciem młotka lub blendera, tak bardzo, jak tylko jesteś w stanie.
  8. Przechowuj w szczelnych torebkach, aż będzie potrzebny.

Zastosowania[edytuj]

  • w medycynie (Carbo medicinalis) w leczeniu biegunek, niestrawności i wzdęć oraz, w porozumieniu z lekarzem, w zatruciach lekami i innymi związkami chemicznymi, do usuwania bakterii i toksyn po zatruciu pokarmowym,
  • w technice jako składnik pochłaniaczy gazów (w filtrach papierosowych, także w lodówkach i klimatyzatorach)
  • jako składnik filtropochłaniaczy w maskach przeciwgazowych,
  • w uzdatnianiu wody (również w filtrach domowych) do usuwania śladów zanieczyszczeń
  • w akwarystyce jako wkład filtracyjny wchłaniający chemię, np: leki, nawozy itp. (zob. filtr węglowy)

Zobacz też[edytuj]