Przechowywanie żywności

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Przechowywanie żywności służy zapewnieniu jej takich warunków, by nie zepsuła się i nadawała się do spożycia po możliwie długim czasie.

Niniejszy artykuł zawiera informacje o niektórych metodach przechowywania żywności.

Żywność o długim terminie ważności[edytuj]

Temat omówiony szczegółowo w artykule żywność o długim terminie ważności.

Nawet produkty o długim okresie trwałości mogą mieć konkretne wymagania dotyczące sposobów ich przechowywania.

Zazwyczaj produkty tego typu należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, zabezpieczone przed uszkodzeniem fabrycznych opakowań.

Lodówki i zamrażarki[edytuj]

Świeża żywność bardzo często wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Lodówki i zamrażarki mogą mieć dłuższy okres poprawnego funkcjonowania bez prądu, jeśli nie będzie w nich pustej przestrzeni. Można je wypełnić pojemnikami z wodą, zaś w zamrażarce -- przechowywać bryły lodu lub worki z kostkami.

Do awaryjnego zasilania chłodziarek można wykorzystywać awaryjne źródła prądu, np. agregat prądotwórczy lub zestaw składający się z akumulatorów, przetwornicy prądu oraz jakiegoś źródła energii niezależnego od dostaw z sieci, jak turbina wiatrowa lub baterie słoneczne.

Przechowywanie pod ziemią[edytuj]

Ziemianki, kopce z ziemniakami, itd.

Przechowywanie w studni[edytuj]

Dobrym sposobem przechowywania surowego mięsa i mleka jeszcze 100 lat temu było włożenie go do bańki na mleko i spuszczenie na linie do studni. Woda w studni ma kilka stopni powyżej zera a metalowa bańka doskonale przewodziła ciepło.

Metody zabezpieczenia żywności na długi okres przechowywania[edytuj]

Istnieje szereg metod przetworzenia żywności w taki sposób, aby możliwe było jej przechowywanie w długim okresie, m.in.: