Kasza bulgur

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Bulgur to kasza przygotowywana z gotowanych, a następnie suszonych ziaren zbóż, przede wszystkim pszenicy. Dość rzadki na polskim rynku (z wyjątkiem lepiej zaopatrzonych sklepów, bądź sklepów z żywnością ekologiczną).

W odróżnieniu od kaszy kuskus przed spożyciem musi on zostać ugotowany. Jedynie drobno zmieloną kaszę bulgur można przygotować poprzez zalanie wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem aż wchłonie cały płyn (na 20 minut).

Przykładowa wartość odżywcza 100 gramów suchego pszenicznego bulguru [źródło]:

  • kaloryczność: 1425 kJ (342 kcal),
  • błonnik: 12,0 g,
  • białka: 11,3 g,
  • węglowodany: 75,9 g, w tym 0,085 g cukrów,
  • tłuszcze: 1,72 g , w tym 0,277 g tłuszczów nasyconych.