Jad kiełbasiany

Z Encyklopedia Nowoczesnego Survivalu
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jad kiełbasiany (toksyna botulinowa) jest neurotoksyną białkową wytwarzaną przez beztlenowe bakterie Clostridium botulinum, C. butyricum, C. baratii oraz C. argentinense. Może występować w żywności, która nie została dostatecznie podgrzana przed umieszczeniem w puszce bądź słoiku, lub żywności nieodpowiednio przygotowanej po wyjęciu z puszki/słoika.

Bakterie produkujące jad kiełbasiany występują również w glebie, ale także w domach na podłogach, dywanach oraz blatach kuchennych, ale mogą występować np. także w miodzie, co jest powodem, dla którego nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 12 miesiąca życia.

Zatrucie jadem kiełbasianym najczęściej jest skutkiem skażenia żywności przez bakterie (np. poprzez przedziurawienie puszki), które następnie w beztlenowym środowisku mogą się rozwijać. Zatrucie jest zazwyczaj skutkiem połknięcia toksyny botulinowej, ale nie form przetrwalnikowych ani samych bakterii. Wyjątek stanowią zatrucia u dzieci.